Jessie Kroon, Opgemärkt: Doe mee aan het plastic dieet en kom naar PuurFair!

| 4 juli 2016

nickyenjessie2Een maand lang zonder plastic (wegwerp)producten… kun jij het? Opgemärkt en Emma+John, partners van PuurFair, organiseren in juli het Plasticdieet. Wij laten zien hoe je de maand volhoudt en eindelijk een dieet vindt dat je écht leuk vindt! En het allerleukste van deze maandchallenge is: jij kunt sowieso meedoen!

Rietjes, to go koffiebekers met plastic deksels, plastic tasjes, waterflesjes, dat plastic zakje om je brood, groente of fruit.. Mijn zus en ik laten ze al anderhalf jaar links liggen en willen anderen inspireren om hetzelfde te doen. Volgens ons is leven zonder afval een goede en positieve manier om rekening te houden met de toekomst.

Kom luisteren op PuurFair

Op PuurFair vertellen we precies hoe we dat nu doen, leven zonder afval, én hopen we interessante nieuwe inzichten van het Plasticdieet te delen. Kun je niet wachten? Dan kun je nu alvast meedoen met het dieet via www.plasticdieet.nl en een flinke dosis tips en inspiratie ontvangen.

Je vraagt je hierbij wellicht af wáárom we al anderhalf jaar zonder plastic afval leven. Toen we in 2014 begonnen met een zero waste lifestyle (en het zero waste blog Emma+John) waren we al veel met duurzaamheid bezig; onder andere via onze duurzaamheidsvereniging Opgemärkt.

Per toeval zagen we op social media artikelen voorbij komen over zero waste in Amerika en realiseerden we ons dat het een keuze is om veel afval te produceren. En dat we daar niet achter stonden. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en kopen we alles zonder plastic. We hebben af en toe recyclebare kartonnen of glazen verpakkingen, maar verreweg het meeste kopen we helemaal zero waste in onze eigen zakjes en bakjes.

Doe mee aan het plastic dieet

Wil jij ook een maand lang zonder plastic (wegwerp)producten leven? Schrijf je dan in via www.plasticdieet.nl en ontvang allerlei tips, nuttige informatie én heel veel toffe extra’s in je mailbox. Je kunt ieder moment instromen of de tips raadplegen en alles is uiteraard geheel kosteloos.

Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uit te dagen deze in juli een dag, een week of een maand lang te weigeren. Het begon in 2011 in Australië als lokaal initiatief, maar wordt inmiddels wereldwijd gevolgd. Vorig jaar haalden we de challenge voor het eerst naar Nederland en België. Er deden toen ruim 800 mensen mee aan de uitdaging.

Ik hoop je te ontmoeten op PuurFair en je daar te enthousiasmeren om bewuster met plastic en afvalgebruik om te gaan. Mocht je voor die tijd nog vragen hebben, kijk dan op www.emmajohn.nl of stuur me een berichtje.

 

Waarom recyclen niet de oplossing is
We weten dat plastic recycling in Nederland relatief hoog is, maar het zorgt wel voor verkeerde aannames bij consumenten. Je kunt niet zeggen dat je geen impact hebt ‘omdat je je plastic recyclet’. Low density polyetylene (LDPE) is onwijs populair als verpakkingsmateriaal, vanwege het feit dat het sterk, maar ook heel flexibel is. Het wordt dan ook vaak gebruikt voor vriezerzakjes, coatings voor melkpakken, knijpflessen, kabels, opbergdozen en drinkbekertjes. Het is onwijs moeilijk om dit plastic te recyclen.

Plastic recyclen is sowieso helaas niet de oplossing. Ten eerste zijn er veel soorten plastic die niet te vermengen zijn. Ten tweede kan maar een  gedeelte van al  het plastic uberhaupt gerecycled worden. Daarvan wordt uiteindelijk maar een heel klein deel daadwerkelijk gerecycled (omdat de scheiding vaak niet goed gaat en de kosten vaak te hoog zijn). Voor meer informatie verwijs ik graag naar http://www.emmajohn.nl/2015/01/the-numbers-game.html en dit filmpje https://youtu.be/6vVu9cLVihk

 

Jessie Kroon

Category: Geen categorie, Nieuws

Comments are closed.

Partners: